Kata Garuma - Schouderwiel

Film van de uitvoering:

Click hier om een uitvoering van de techniek te zien.


Kumikata:

Tori en uke staan tegenover elkaar. Tori pakt met TLH URP en stapt met TRB 'tussen'de voeten van uke ('tussen' omdat ze TRV iets voor de voeten, maar wel in het midden van uke voeten word gezet). Tori staat nu met zijn rechterschouder voor uke. Tori brengt URP (sterk) omhoog en naar voren met TLH. Deze beweging moet zo worden uitgevoerd dat TLH linksboven tori's hoofd is. Uke komt hierdoor op zijn tenen te staan.

Kuzushi:

mame no kuzushi

Tsukuri:

Tori komt licht voorover en brengt TLH naar beneden en brengt ('legt') tori zo op zijn nek-schouderlijn. Tegelijkertijd pakt tori met TRH URB. Tori werpt uke door uke van tori's nek/schouder af te gooien


Opmerking:
De uitvoering van de kata garuma zoals hierboven beschreven verschilt van de 'traditionele' manier van uitvoeren, waarbij uke volledig op de schouders word genomen en aan de linkerkant van tori geworpen word. Deze manier word, zeker in het wedstrijdcircuit, steeds minder uitgevoerd omdat dit meer kracht vereist. Daarom is gekozen voor de bovenstaande wijze van uitvoeren van de kata garuma.