Tobi Kani Basami - Gesprongen schaar

Film van de uitvoering:

Click hier om een uitvoering van de techniek te zien.


Kumikata:

Tori maakt eerst een inleidende balansverstoring om uke beter uit balans te halen. Hiertoe pakt tori met TLH URP en stapt met TRB achteruit. Door nu aan URA te trekken moet uke een stap maken. Zodra uke de stap maakt brengt tori met TLH URP achter het lichaam van uke en trekt deze arm wat naar beneden. Hierdoor komt uke uit balans te staan en kan uke niet meer 'lopen'.

Kuzushi:

maushiro no kuzushi.

Tsukuri:

Tori staat tijdens de balansverstoring naast uke, aan uke's rechterkant. Tori zet nu zijn rechterhand op de grond zodat hij zijn linkerbeen voor uke kan brengen (ongeveer op de hoogte van het kruis/bovenbenen) en tegelijkertijd zijn rechterbeen aan de achterkant op uke's onderbenen kan plaatsen. Het plaatsen van de benen van tori moet in een vloeiende en snelle beweging gebeuren, omdat tori dit moet doen vanuit een situatie waarbij hij alleen op zijn (rechter)arm steunt, en zijn beide benen tegelijkertijd in de lucht zijn.


NB. Het is ook mogelijk dat tijdens de uitvoering tori geheel inspringt en daardoor pas later zijn hand op de grond neerzet. Deze versie is te zien in het voorbeeld. Pas bij deze uitvoering er echter wel voor op dat tori zijn pols niet blesseerd.